Nieborów, Bolimów – Na ludowo i z tradycjami

Czas trwania: 1 dzień.

W celu zamówienia wycieczki zapraszamy do kontaktu:

Zadzwoń lub napisz, a odpowiemy na Twoje pytania!

Program: Wyjazd. Przejazd do Akademii Rękodzieła Ludowego w Nieborowie*. Warsztaty z pieczenia chleba – samodzielne wyrabianie ciasta, wspólne przygotowanie masła, podczas wypieku omówienie gatunków zbóż, sposobu zbioru, młócenie wiązki zboża; warsztaty z Babą Jagą – przygotowanie paluchów, wykonanie mioteł, przebierana dyskoteka. Poczęstunki w ramach warsztatów (chleb własnego wypieku, masło wyrabiane przez uczestników, smalec domowej roboty, ogórki kiszone, domowe konfitury, kompot, herbata i mięta), ciepły posiłek – zupa pomidorowa. Przejazd do Bolimowa. Wizyta w Warsztacie Garncarskim Rodziny Konopczyńskich: zwiedzanie, toczenie naczyń i lepienie ręczne. Powrót.

Możliwość zamiany dowolnych zajęć w Akademii Rękodzieła Ludowego na zajęcia Wielkie Pranie – uczestnicy piorą w tradycyjny sposób w starych baliach na tarze, kijankami, i szarym mydłem, wyżymają pranie starą wyżymaczką. Zapoznają się z działaniem starych żelazek, maglują starą maglownicą.


Akademia Rękodzieła Ludowego. Specjalizuje się w zajęciach z edukacji artystycznej (warsztatach rękodzieła ludowego) oraz promowaniu dawnych tradycji. W Nieborowie, w sali wystylizowanej na wzór łowickiej chałupy prowadzone są różnorodne warsztaty. Dzieci mogą dowiedzieć się jak kiedyś prano, jak odbywało się kiszenie kapusty oraz jak krok po kroku powstał chleb. W ofercie Akademii znaleźć można także warsztaty z wyrobów ludowych: wycinanek łowickich, pająków łowickich, kwiatów z bibuły. Dodatkową atrakcją jest możliwość odwiedzenia zwierząt w Zagrodzie Baby Jagi. Na dzieci czekają tu kozy oraz owce, które chętnie dadzą się nakarmić. Podczas wizyty nie zabraknie również pysznego domowego jedzenia dla uczestników warsztatów.

Wypiek chleba. Grupa dzielona jest na osiem mniejszych grup. Każda nich wspólnie wyrabia ciasto chlebowe, z którego w trakcie zajęć wypieka się chleb. W międzyczasie omawiamy gatunki zbóż, sposób zbioru, młócimy niewielką wiązkę zboża za pomocą cepa. Każde dziecko dostaje kłosy, z których wydobywa ziarna, a następnie rozciera je na żarnach i mieli w młynku na kaszę. Przygotowujemy masło i robimy wielką ucztę. Końcowy poczęstunek składa się z wcześniej wypieczonego przez nas chleba, smalcu domowej roboty, ogórków kiszonych, śmietany, domowych konfitur, kompotu, herbatki i mięty.

Warsztat Garncarski Rodziny Kopczyńskich w Bolimowie. Bolimów to osada o bardzo starych tradycjach garncarskich. Produkcja naczyń glinianych stanowiła przez dziesiątki lat jedno z głównych zajęć miejscowej ludności. Niegdyś było tu nawet około 20 warsztatów garncarskich, natomiast do dnia dzisiejszego dotrwał tylko jeden. Warsztat Rodziny Kopczyńskich posiada 200 letnią tradycję wytwarzania naczyń z gliny oraz wieloletnie doświadczenie w pracy z dziećmi i dorosłymi podczas imprez kulturalnych, rozrywkowych, pikników rodzinnych, itp. Podczas wizyty u garncarza można zapoznać się ze specyfiką jego zawodu, podpatrzeć sposób toczenia glinianych naczyń, usłyszeć legendy i opowieści związane z Bolimowem oraz samemu spróbować trudnej sztuki „lepienia garnków”.